Ensimmäiset yhdeksän vuotta Live Art Prize -juhlaa kuvina
Historian ensimmäinen ANTI Festival International Live Art Prize -palkinnon voittaja oli Kanadassa syntynyt, Yhdysvalloissa vaikuttava taiteilija Cassils vuonna 2014. Taiteilija kuvailee itseään visuaalisen taiteen tekijäksi, joka työskentelee niin performanssitaiteen, elokuvan, äänen, kuvanveiston kuin valokuvataiteen parissa.
Ensimmäisen palkintoraadin muodostivat taiteilija Anssi Kasitonni (FI), arkkitehti Juhani Pallasmaa (FI) sekä ohjaaja Ruth Mackenzie (UK). Kuvassa Cassilsin ympäröivät vasemmalla Mackenzie ja Pallasmaa ja oikealla festivaalijohtaja Gregg Whelan ja Johanna Tuukkanen.
Palkinnon mahdollistamana Cassils palasi Kuopioon vuonna 2015 uuden teoksen, Inextinguishable Fire, kanssa. Livetilannetta ja elokuvaa yhdistävä teos on nähty myöhemmin myös mm. Lontoon Kansallisteatterissa osana SPILL Festival of Performancen ohjelmistoa sekä Sundance International Film Festivalilla.
Vuonna 2015 palkinto myönnettiin australialaistaiteilija Willoh S. Weilandille. Weiland oli vuodet 2010–18 johtaja melbournelaisessa kokeellisen taiteen organisaatiossa, Aphidsissa. Hän työskentelee myös kirjoittajana ja kuraattorina.
Voittajan vuonna 2015 valitsi raati, joka koostui kuraattori Tang Fu Kuenista (TH), arkkitehti Sami Rintalasta (FI/NO) sekä Kiasma-museon johtaja Leevi Haapalasta (FI), joka toimi raadin puheenjohtajana. Kuvassa Weilandin kanssa ovat raadin jäsenet, festivaalijohtajat sekä Saastamoisen säätiön delegaatio.
Weiland palasi työryhmänsä kanssa Kuopioon toteuttamaan Artefact-teoksen seuraavana vuonna. Artefact oli hautajaiset vanhentuneelle teknologialle. Se keräsi yhteen satoja kuopiolaisia osallistujia, ja siitä tehtiin elokuva, jota on näytetty niin vuoden 2017 ANTI-festivaalin ohjelmistossa kuin Australiassakin. Artefactin saaga jatkui vuonna 2020, kun osana teosta Kuopion jättömaalle haudattu 12 tonnia painava kivi piti kaivaa maasta ja siirtää pois rakennusprojektin tieltä.
Kolmantena taiteilijana ANTI Festival International Live Art Prize -palkinnon sai suomalainen kuvataiteilija Terike Haapoja. New Yorkissa asuva taiteilija tutkii työssään maailmamme eksistentiaalisia ja poliittisia rajoja, keskittyen erityisesti länsimaisen perinteen ihmiskeskeiseen maailmankuvaan.
Kuvassa Haapoja ANTI-festivaalin johtaja Johanna Tuukkasen sekä vuoden 2016 juryn eli kuraattori Eva Neklyaevan (FI/IT/DE) ja ohjaaja Mikko Roihan (FI) kanssa. Myös professori Heike Roms (UK/DE) kuului juryyn.
Vuoden 2016 voittaja Terike Haapoja saapui seuraavan vuonna, palkintonsa mahdollistamana Kuopioon usean teoksen kanssa. Kuopiossa nähtiin Gravitation-näyttely, Studies on Freedom I -ääni-installaatio sekä yhdelle katsojalle kerrallaan toteutettu kohtaaminen Studies on Freedom II. Gravitation on ollut esillä useita kertoja Kuopion avauksen jälkeen, muun muassa Pariisissa ja Berliinissä.
Vuonna 2017 palkinnon sai libanonilaislähtöinen esitysten tekijä Tania El Khoury. Hänelle tärkeää on luoda teoksia, joissa yleisö on paitsi todistaja, myös aktiivinen osallistuja.
Sydney Festivalin entinen ohjelmajohtaja Fiona Winning (AU) toimi vuoden 2017 juryn puheenjohtajana. Hänen kanssaan palkinnosta päättivät Live Art Development Agencyn perustajajäsen ja pitkäaikainen toiminnanjohtaja Lois Keidan (UK) sekä taiteilija ja kuraattori River Lin (TW). Kuvassa ovat River Lin ja Tania El Khoury.
Seuraavana vuonna Kuopiossa koettiin Tania El Khouryn uusi tilausteos The Search for Power (yhteistyössä Shubbak Festival). Suomalaisen yleisön onneksi El Khoury toi mukanaan myös kiertuehitiksi nousseen teoksensa As Far As My Fingertips Take Me!
Suomalainen koreografi, fasilitaattori ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors palkittiin vuonna 2018 ANTI Festival International Live Art Prize -palkinnolla. Palkinnon myönsi raati, jonka muodostivat filosofi Jacques Rancière (FR), nykytanssija ja -koreografi Eisa Jocson (PH) ja toistamiseen Lois Keidan (UK).
Kuudentena taiteilijana Live Art Prize -palkinto annettiin kanadalaiselle Dana Michelille. Michel työskentelee improvisaation, veistotaiteen, hip-hopin, komiikan, liikkuvan kuva, dubin ja sosiaalisen taiteen välimaastossa, rajapinnoilla, niiden kanssa ja kautta.
Vuoden 2019 raadin muodostivat Norfolk & Norwich Festival Trustin taiteellinen johtaja Daniel Brine (UK), kirjailija ja ohjaaja Saara Turunen (FI) yhdessä Duke Universityn tanssin professori Thomas F. DeFrantzin (US) kanssa.
Palkintoa seuraavana tilausteoksena Dana Michel teki yhdessä toisen kanadalaistaiteilija Tracy Mauricen kanssa elokuvaprojektin nimeltä VANESSA VECTOR WILLIAM DODGER. Elokuva oli yksi tapa live art -taiteilijana toimia koronaviruksen sulkemassa maailmassa.
Vuonna 2020 palkinnon sai australialainen taiteilija Brian Fuata. Koronarajoituksista johtuen Fuata ei pystynyt osallistumaan festivaalille – eikä näin ollen palkintogaalaankaan – livenä, vaan sekä hänen teoksensa että palkintopuheensa koettiin videovälitteisesti.
Poikkeusvuoden ANTI Festival International Live Art Prize -raadin muodostivat puheenjohtajanaan kuvataiteilija Kira O’Reilly (IE/FI, kuvassa yhdessä Fuatan kanssa), kuraattori João Laia (PT/FI) ja toistamiseen Fiona Winning (AU).
ANTI-festivaalin yleisön piti odottaa aina vuoteen 2022 asti ennen kuin se pääsi kohtaamaan Brian Fuatan ja tämän taiteellisen toiminnan livenä. Tuolloin Kuopion kaupunginteatterin sivutiloissa koettiin sinne suunniteltu, improvisaatiopohjainen teos Intermission.
Briteissä asuva, puolalainen taiteilija ja koreografi Alex Baczynski-Jenkins nousi osaksi Live Art Prizen jatkumoa vuonna 2021, kun hänelle myönnettiin kahdeksas palkinto. Baczynski-Jenkinsin työ tekee intohimon rakenteita ja politiikkaa näkyviksi liikkeen, aistillisuuden, kosketuksen ja relationaalisuuden kautta.
Baczynski-Jenkinsin valitsivat voittajaksi kuraattori, kirjoittaja ja opettaja Maria Lind (SE), professori Jennie Klein (US) sekä taiteilija, tutkija ja kirjoittaja, tohtori Pilvi Porkola (FI).
Palkinnon myötä Baczynski-Jenkins palasi Kuopioon vuonna 2022 uuden teoksensa Unending love, or love dies, on repeat like it’s endless kanssa. Teosta on esitetty ensi-iltansa jälkeen useilla Euroopan merkittävimmillä nykyesityksen näyttämöillä.
Viimeisin ANTI Festival International Live Art Prize -voittaja on Latai Taumoepeau (AU/TO). Hänen faivā (ruumiillinen harjoitus) on kotoisin hänen kotimaistaan Tongan saarivaltiosta ja syntymäpaikastaan Sydneystä, Gadigalin maasta.
Vuoden 2022 juryn muodostivat taiteilija, opettaja ja kuraattori Robin Deacon (UK), dramaturgi ja kuraattori Anna Teuwen (DE) ja taiteilija, opettaja ja kuraattori Gabi Ngcobo (ZA).
With this body I remember, with this body I re-wild on Latai Taumoepeaun uusi teos, jonka näkemisen Kuopiossa mahdollistaa viime vuoden palkintovoitto. Teos nähdään vuoden 2023 ANTI Festival for Contemporary Artin ohjelmistossa.
ANTI Festival International Live Art Prize -palkinnon tarina jatkuu vuonna 2023. Neljä upeaa taiteilijaa on listattu ehdolle ja yksi heistä voittaa ainutlaatuisen palkinnon, jonka kokonaisarvo on 30 000 euroa. Ehdolla ovat: Tiziano Cruz (Argentiina), Autumn Knight (Yhdysvallat), Jota Mombaça (Brasilia) ja Joshua Serafin (Filippiinit/Belgia). Päätöksen voittajasta tekevät Cassils, Adelaide Bannerman ja Giovanna Esposito Yussif.
Kuvat: Pekka Mäkinen 2014-2021 / Akseli Muraja 2022